Teken die een gastheer hebben gevonden bijten zich vast in de huid om bloed te zuigen. Bij het steken spuwt de teek speeksel in de wond met een verdovende stof en een stof die bloedstolling tegengaat. Op deze manier kan de teek bloed blijven opnemen en heeft de gastheer niet in de gaten dat de teek aanwezig is.
De Borrelia bacterie kan zowel bij mensen als bij dieren de ziekte van Lyme veroorzaken. Naar schatting is ongeveer 10% van de teken in België besmet met de Borrelia bacterie. Deze bevindt zich over het algemeen in het darmkanaal van de teek. Als een teek langer dan 24 uur op een gastheer zit, neemt de kans op overdracht van de Borrelia bacterie toe. Zo snel mogelijk verwijderen is daarom de boodschap!
De meeste teken raken geïnfecteerd door zich te voeden met bloed van een besmette gastheer. Bijvoorbeeld zo'n 40% van de muizen is besmet. Vooral de nimfen, die al een keer bloed hebben gezogen en dus een grotere kans hebben geïnfecteerd te zijn, vormen een groot risico. Nimfen zijn kleiner en worden vaak niet zo goed opgemerkt dan een volwassen exemplaar.
Meer info:
Over IR3535: www.ir3535.com
Over Teken: www.lymelocator.be